Vnetje grla (laringitis)

Vnetje grla (laringitis)

Laringitis je vnetje grla. Ker razdraži glasilke, povzroča hripavost; pogosto ga povzročajo virusi. Bolezen prizadene odrasle in otroke. Najpogostejša je v pozni jeseni in pozimi, pa tudi poleti, ko veliko ljudi sega po hladnih pijačah. Pogosto ga povzroči tudi "naprezanje glasu". Je poklicna bolezen pevcev, učiteljev in govornikov.

Pojavlja se v različnih oblikah, odvisno od bolnikove starosti. Če ga zakrivijo virusi, ga pogosto spremljajo dodatni simptomi, npr. hripavost, suh kašelj, pekoč občutek ali občutek srbenja v grlu.

Najučinkovitejši način zdravljenja je, da bolnik čim bolj omeji govorjenje. Prav tako se mora izogibati šepetanju.
Bolnik se mora popolnoma odreči kajenju, alkoholu in vroči hrani, zadrževati se mora v dobro prezračenih prostorih z ustrezno vlažnostjo zraka.

Zdravljenje vnetega grla pri odraslih obsega uporabo pastil z lokalnim anestetikom ali antiseptikov (tudi antiseptično oralno pršilo, raztopina). Priporočljivo je tudi, da bolnik pogosteje pije, da vlaži razdraženo sluznico grla.

Pri otrocih je potek vnetja grla povsem drugačen. Zgradba in delovanje grla se namreč pri otrocih bistveno razlikujeta od tistih pri odraslih in njihova sluznica je zelo dovzetna za oteklino (edem) in krčevito zoženje. Pri otrocih se vnetje grla lahko kaže kot pokašljevanje in zvišana telesna temperatura. Najbolj ogroženi so otroci v starosti od enega do sedmih let.

Želite preveriti svoje znanje?

Posvetujte se s svojim zdravnikom o za vas primernem načinu zdravljenja.

[ Natisni ]

Test

1. vprašanje

Vnetje grla se pogosto pojavi v pozni jeseni in pozimi.

Da 
Ne  


2. vprašanje

Med zdravljenjem je treba čim manj govoriti.

Da 
Ne  


3. vprašanje

Pri otrocih je potek vnetja grla drugačen kot pri odraslih.

Da 
Ne  


Učinkovito razredči sluz Olajša izkašljevanje