Ko so bolni otroci

Kako ravnati z bolnim otrokom?

Med boleznijo so otroci šibki, zaspani, utrujeni in brez apetita. Zato si velja zapomniti nekaj načel, ki bodo otroku pomagala, da okreva in se vrne k svojim običajnim nagajivim dejavnostim, ki jih vsi starši začnejo pogrešati, ko otrok zboli:

Jaz sem mala roža ...

Bolezen oslabi otrokovo telo in boj proti okužbi ga izčrpa. Zato naj otrok spi, kolikor je mogoče. Ne skrbite, če je zvečer zelo zaspan, čeprav je čez dan nekajkrat zadremal. To je normalno! Če pa ga čez dan ne morete pripraviti, da bi spal, lahko popoldansko spanje nadomestite s kakšno mirno dejavnostjo, npr. branjem najljubše knjige (vemo, da ste jo prebrali že velikokrat in bi lahko odigrali vlogo Sneguljčice ali Obutega mačka). Izberete lahko tudi kakšno dejavnost z našega seznama zamisli v poglavju "Priljubljene dejavnosti in igre" pod naslovom "Ko so bolni otroci".

Vdihovanje in izdihovanje!

Medtem, ko vaš bolni otrok mirno spi, je okrog njega na tisoče klic. Ko se zbudi, je zato čas, da se jih znebite. Svež zrak je vaš zaveznik. Seveda je treba sobo prezračiti, kadar otroka ni v njej. In ne pozabite: v stanovanju ali hiši ne sme biti prevroče. Suh zrak je v primeru okužb nezaželen, ker izsuši sluznice in oteži dihanje. Če je centralno ogrevanje vključeno, poskusite doseči ustrezno vlažnost tako, da okrog otrokove postelje obesite mokre brisače. Kupite lahko tudi posebno napravo za uravnavanje vlage v zraku. Ko se bo začelo otrokovo stanje v dobro pripravljenih in urejenih prostorih izboljševati, si boste lahko z olajšanjem oddahnili!

Za mamo, za očeta!

Ustrezna prehrana in podpora z nekaterimi prehranskimi izdelki bolnemu otroku obnovi moč, ki jo telo potrebuje za okrevanje. Apetit in okužbe so si nasprotniki, zato ne skrbite, če otrok noče pojesti celotnega obroka (apetit se mu bo verjetno izboljšal po okrevanju). Velja pa, da kolikor več otrok pije, toliko bolje. Otrokovo telo je izsušeno kot puščava in čaka na "nekaj mokrega" – zato je treba poskrbeti, da ima pijače v izobilju: vode, soka ali čaja. Tekočina med obdobji zvišane telesne temperature, driske z bruhanjem in bolezni dihal prepreči izsušitev telesa.

Igrajmo se z milom ...

Otrokovo telo ima med boleznijo rado toploto, toda koža mora biti čista. Okužbe so povezane z znojenjem in koža ima težave s pravilnim delovanjem, zato je dovzetnejša za draženje in vnetje.

Mamica in očka sta najboljša!

Še ena stvar, ki jo sicer gotovo veste: nič ne pomaga pri okrevanju bolj kot ljubeči starši – mamica in očka, za katera je njun otrok najpomembnejša oseba na svetu ;)

Učinkovito razredči sluz Olajša izkašljevanje