Ko so bolni otroci

Priljubljene dejavnosti in igre

Barve

Obstajata dve različici te dejavnosti. To je lepa priložnost, da z otrokom vadite poimenovanje različnih barv.
Prva različica zahteva žogo ali majhno blazino. Žogo ali blazino si podajamo in imenujemo različne barve. Toda ena – npr. črna – "opeče roke" in če jo kdo imenuje, se žoge ali blazine ne sme ujeti.
Druga različica obsega iskanje povezav. Prva oseba našteje od 3 do 5 predmetov, ki jih je mogoče povezati z določeno barvo, in potem imenuje naslednjo barvo za osebo, ki nato naslednja našteje predmete...

Paradižnik

Se spomnite te igrice iz otroških let? Če se je spomnite, potem veste, da je treba na vsako vprašanje odgovoriti: paradižnik!
Če so virusi napadli in je otrok žalosten in potrt, poskrbite za nekaj zabave. Saj veste: smeh je pol zdravja!
Za igro sta potrebna najmanj dva. Prvi sprašuje in poskuša zabavati soigralca, ki mora na vsa vprašanja odgovoriti s: 'paradižnik'! Če se zmoti, reče kaj drugega ali se začne smejati, je igra končana in vlogi se zamenjata.

Telefončki

Če je bolnih več otrok, se lahko skupaj igrate telefončke.
Oseba, ki igro začne, si zamisli besedo ali stavek in ga zašepeta naslednjemu; ta zašepeta, kar je slišal – ali kar se mu zdi, da je slišal – naslednjemu in tako naprej. Zadnja oseba pove besedo ali stavek na glas. Se spomnite smeha, ko se izkaže, da je končno sporočilo popolnoma drugačno od začetnega?

Barvanje slik

Če ima otrok rad barvanje slik in ni pri roki nobene pobarvanke, lahko mamica ali očka kadarkoli narišeta najboljšo pobarvanko!
Vzemite list papirja in svinčnik ali flomaster. Vprašajte otroka, kakšno sliko bi rad pobarval, in na papir narišite obris osebe ali predmeta. Ali pa se spomnite svojih otroških let in se počutite, kot da ste stari približno osem. Sliko lahko z otrokom pobarvata skupaj. Lahko pa nato vi otroka prosite, naj vam nariše sliko, ki jo boste pobarvali vi. Takšna dejavnost razvija domišljijo!

Igra s črkami

Če otrok pozna že vse črke, jih je mogoče vaditi z igranjem te igre – samo vidva ali vsa družina. Prva oseba pove besedo, naslednja pa mora najti drugo besedo, ki se začne s črko, s katero se prejšnja beseda konča. Da ni prelahko, je vsako besedo dovoljeno uporabiti le enkrat!

Učinkovito razredči sluz Olajša izkašljevanje